Quantcast
Channel: Att bo i USA
Viewing all 617 articles
Browse latest View live

Skatter från Jorden

$
0
0
Efter det att jag hade lagt ut bilden igår på ett nästan helt "naket" berg såg jag en nyhetslänk som berättade om Mt Shasta och snöbristen. Här kan man läsa mer om Mt Shasta och satellitbilder visar hur otroligt litet vitt som finns uppe på toppen:
http://www.livescience.com/42766-mount-shasta-bare-california-drought.html

Mt Shasta är ju en mycket stor vulkan och består av olika vulkaniska bergarter. Vi har över huvudtaget väldigt många olika slags stenar och mineraler i det här området.

Bor man i Mt Shasta-området hör det nästan till att man har någon eller flera "crystals" som de kallas på engelska - mineraler och ädelstenar tror jag man säger på svenska. Och det är inte bara som prydnader utan de används även för andra ändamål. Trots att Mt Shasta är en mycket liten stad finns det flera affärer som säljer dessa stenar. Det kanske säger något om oss som bor här. ;)

Jag har också flera fina stenar som pryder mitt hem inklusive helt "vanliga" stenar. Tror inte att någon av dessa dock kommer från Mt Shasta-området. Dessa stenar är riktiga skatter från Jorden. :)

En lavasten från Hawaii. Eftersom jag bott där har den en speciell betydelse.


Två vackra vita "syskonstenar" som jag fann på mina föräldrars uppfartsväg i Enebyberg.


Jag har några olika sorters kvarts. Först den "vanliga", klara typen.


Rosenkvarts


Ett par olika ametiststenar



Tänk i morgon är det fredag. Härlig!

Den fantastiska bloggvärlden

$
0
0
För litet drygt 7 år sedan startade jag min blogg. Jag hade nog aldrig kunnat drömma om att jag fortfarande efter 7 år skulle blogga och känna inspiration att skriva blogginlägg flera gånger i veckan.
Då var det en ny värld för mig och det tog ett tag att hitta "min röst" och den form för bloggen som kändes bra.
Jag minns fortfarande att jag var riktigt nervös när jag tryckte "publish" för mitt första inlägg. ;)

Hade bloggar funnits när jag kom till USA hade det var mycket enklare att anpassa sig till den amerikanska kulturen och vardagen än vad det var för mig. Det tog mig rätt många år att verkligen acceptera att det var här jag bodde och att det inte var som i Sverige.
Genom min blogg har jag kommit i kontakt med många roliga, intressanta och inspirerande bloggar och bloggare. Inte bara här i USA utan även i andra delar av världen. Och jag har förstått genom de kontakterna att allt det jag känt som invandrare är helt naturligt. Det var inget konstigt och unikt för mig. Eftersom jag levde med en amerikan under ca 9 år och jag egentligen bara umgåtts med amerikaner under mina år i USA har jag inte haft någon daglig kontakt med andra invandrade svenskar och kunnat få bekräftat det jag känt och upplevt. Det var det tomrummet som de andra bloggarna fyllde.

Bloggen hjälpte mig också att komma över det dåliga självförtroendet jag hade under många år när det gällde att skriva. Det var min svenskalärare i högstadiet som gav mig tvivel. Därför är det extra roligt när man får ett erkännande genom de olika slags bloggnomineringar som finns. Idag damp det ner två. Om jag förstått det hela rätt så får man rösta på sina favoritbloggar och jag ser att några av de bloggar jag följer också fått äran att bli nominerade. Kul! Det känns mest roligt att bli nominerad men om någon vill rösta på min blogg klickar man på länkarna och skriver in namnet på min blogg (Att bo i USA) och "adressen" (av någon anledning har de använt sig av den svenska - http://bo-i-usa.blogspot.se).

http://www.supersavertravel.se/tavling/travel-blog-awards/2013/usa-blogg

Travel Blog Awards 2014!Det finns massor av vandrarhem Malmö - både i centrum och lite längre bort.


http://www.supersavertravel.se/tavling/travel-blog-awards/2013/leva-utomlands

Travel Blog Awards 2014!Fynda billiga hotell London och spara på utgifterna!

Fånga drömmar

$
0
0
Solen skiner, det är vårtemperaturer och jag nyser och undrar hur länge min cedar fever allergi skall hålla i sig. Kan tyvärr inte vara utomhus särskilt mycket eftersom nysattackerna blir mycket värre då. Litet blött från ovan tycks utlovas under veckan. Vi får se om det blir så och jag hoppas på att regn eller snö skall "lugna ner" Juniperträden.

Eftersom jag får begränsa min utomhustid är det tur att jag har en bil. Igår åkte bilen och jag ;) till Mt Shasta för att handla mat. Det brukar jag ofta göra på lördagarna. Som jag tidigare nämnt har vi inte särskilt många affärer som säljer sådant man egentligen behöver, som möbler, kläder, skor osv. Men vi har flera "gift shops" och även affärer som säljer "crystals" och liknande. En mycket stor affär som har allt mellan himmel och jord för den andlige sökaren heter "Soul Connections". De säljer vackra kort, mineraler/ädelstenar, rökelser, vindspel, statyer av till exempel Buddha, böcker, CDs osv. Jag brukar inte handla där men igår fick affären ett besök. Varför? Jo, jag ville se om de hade drömfångare.

Dream catchers eller drömfångare tycker jag är både vackra och fascinerande. De hör till kulturen hos indianerna i USA och ansågs vara ett magiskt föremål som kunde fånga upp onda drömmar och mardrömmar i det nät som finns i drömfångaren. Bara de goda drömmarna kunde komma genom nätet. De ursprungliga drömfångarna bestod av en tvinnad cirkel av vide och tråd av senor som flätades till ett nät inuti cirkeln. Drömfångaren dekorerades sedan med föremål som fjädrar och pärlor/stenar. En drömfångare skall hängas vid eller ovanför sängen.

Numera massproduceras säkert många drömfångare men affären jag besökte hade faktiskt många som var tillverkade hos ett mindre företag i Kanada som ägs av indianer. Det lät bra tyckte jag. Och de använder bara riktiga råvaror vilket märks. Nu ser jag fram emot behagliga drömmar och klara tankar. :)






Salon 67 och Weed "style"

$
0
0
Min morgon fick en något chockartat start. Även om jag inte direkt gör uppdateringar och lägger ut foton på Facebook brukar jag kolla vad mina vänner hittar på och skicka meddelanden ibland. I morse möttes jag av texter som gjorde att jag fick titta två gånger. En av mina vänner hos Facebook - vi hade aldrig träffats men vi hade skrivit mail till varandra och skickat meddelanden via Facebook - hade helt plötsligt och oväntat gått bort. Hon var en svenska som bodde i staten Washington, var gift med en amerikan, hade hittat till min blogg och skrev ibland kommentarer och vi hade planerat att träffas framöver. Hon var bara några år yngre än mig och våra vägar hur vi kommit till USA liknade varandra väldigt mycket. Nu får jag aldrig träffa M och det känns riktigt tråkigt. Mina tankar går till hennes man och familj.

Det blev en lång dag igår med jobb hela dagen från tidiga morgonen till sena eftermiddagen och efter jobbet en tur till min hårfrisör. Jag har gått till honom under flera år och han och hans fru har en salong i Weed som verkar vara välbesökt. Företag i Weed, som på så många andra mindre orter, har det tufft nuförtiden. Många lokaler står tomma och det ser faktiskt litet ödsligt ut i Weeds lilla centrum.

Frisören och hans fru köpte denna byggnad för något år sedan och har rustat upp den fantastiskt mycket. Vi pratade igår om att deras lokal ser annorlunda ut än de flesta andra byggnader i Weed. Med Weed-standard ser den litet lyxig och fin ut men jämfört med större orter i USA och troligen i Sverige är det ju absolut inget märkvärdigt. Vissa delar av Kalifornien och områden på östkusten i USA har ju fantastiskt lyxiga och påkostade hus och affärer. Inte i Weed.

Salon 67 där jag klipper mig.



Och Weed är nedgånget och fattigt med ingen riktig känsla för det där lilla extra. Kanske det blir så i glesbygdsområden. Här kommer litet Weed "style" ;) - dessa foton tog jag för några år sedan men de stämmer fortfarande.

Det här huset har faktiskt rustats upp och det ser mycket trevligare ut idag men så här såg det ut bara för 2-3 år sedan.




En av Weeds så kallade mobile trailer parks.


Det magiska Mt Shasta - Karuk: Úytaahkoo/"White Mountain"

$
0
0
Mt Shasta - vårt magiska berg. White Mountain är dess namn på Karuk. Vi får se om berget får visa upp sig i sin vita skrud i vinter. Vi fick litet regn igår men det var mest litet fukt på marken. Ingen ordentlig nederbörd - bara en droppe i havet. 17 städer i Kalifornien kommer möjligen att vara utan vatten inom 2-3 månader på grund av torkan. Vet inte alls vad som kommer att hända här.
Berget hade faktiskt mer snö i höstas än vad det har nu.

Mt Shasta är en vulkan som fortfarande anses vara aktiv. Det senaste utbrottet lär ha skett 1786. Vaknar berget till liv igen är det bäst att ge sig av härifrån eftersom det hör till den typ vulkaner som får den värsta sortens utbrutt. Samma slags utbrott som Mt St Helens fick 1980 och om ni har sett filmen Dante's Peak skulle det bli i samma storleksordning.

Berget har en speciell plats i mitt hjärta och här kommer en liten hyllning i bilder till detta vackra berg där det också får visa upp sig med snö på toppen. :) Bilderna är mina och jag har tagit dessa under de senaste 3-4 åren. OBS - ingen av bilderna är redigerade - berget är "au naturel". ;)
















Groundhog Day och Super Bowl

$
0
0
Tänk att det redan är februari. Fattar inte riktigt vart januari har tagit vägen. Snart är det den 2 februari här på USAs västkust och det är både Groundhog Day och dagen då Super Bowl går av stapeln. Det lär tydligen vara första gången som de här amerikanska företeelserna äger rum samma dag.

Murmeldjuret Punxsutawney Phil i Pennsylvania kommer, sin vana trogen, att förutspå om det blir en tidig eller sen vår. Ser han sin skugga blir det vinter ytterligare sex veckor. Är det mulet blir det en tidig vår. Nu tror jag att vädret är så ur balans att det inte spelar någon roll vad som händer med Phil, men söt är han. :) Groundhog Day lär vara en europeisk tradition från början när en helig björn förutspådde vårens ankomst.
Det finns flera kända murmeldjur i USA, men Phil är den största kändisen. Många människor reser till staden Punxsutawney för att se Phil göra sin prognos. Förra året kom tydligen 30,000.


Foto Associated Press files

Och så Super Bowl - slutmatchen för National Football League (NFL). I år mellan lagen Seahawks (från Seattle) och Broncos (från Denver). De spelar i East Rutherford i New Jersey. Super Bowl matchen är årets mest sedda TV-program i USA. Förslag har framförts att Super Bowl Sunday skulle bli en helgdag. Det här är en dag då familj och vänner samlas framför TVn, äter mat och umgås. TV-kanalen som sänder Super Bowl brukar ha en heldag med olika inslag före och efter matchen. I år sänder FOX matchen och de börjar sina sändningar vid 11 på förmiddagen här på västkusten och sänder till långt fram på kvällen. Det här är viktiga saker i USA.

Amerikaner är bra på att skapa fest och stämning och i morgon får de anledning att hylla både murmeldjur och amerikanska fotbollsspelare. :) Det kommer att vara tyst och lugnt tror jag på gatorna i Weed. Eftersom mitt intresse för amerikansk fotboll är mycket litet blir det en vanlig söndag för mig. Och Phil tror jag inte kommer att kunna påverka vädret här på västkusten. Högtrycket fortsätter och vår "groundhog day" rullar på.

Adorama Camera och Amazon.com

$
0
0
Adorama Camera


Amazon.com


Det är inte ofta jag tycker att Amazon.com får tummen ner. För ett par veckor sedan beställde jag en del vitamin- och mineraltillskott från Amazon (de tycks ha allting nuförtiden) och i min beställning fanns även ett "book light" - en liten lampa om man vill läsa i sängen och inte ha en vanlig lampa tänd. Jag kom till en del av beställningen när alla varor bekräftades som okej, förutom mitt lilla bokljus. Det enda som stod var att de inte kunde skicka mitt bokljus till den adress jag uppgivit - men tydligen tillskotten.

Numera kan man prata med Amazons kundtjänst genom att man lägger in sitt telefonnummer på deras hemsida och så ringer de upp. Jag fick prata med två olika personer och ingen kunde ge en vettig förklaring till varför bokljuset inte kunde skickas till samma adress som de andra varorna. De förklaringar jag fick förstod jag inte ens. Det enda de sade till slut var "you need to find another product". Jag hade kollat en hel del på de olika bokljus Amazon säljer och det jag hade beställt var det jag ville ha.

Så enkelt ger jag inte upp. :) Efter en koll hos Google såg jag att några andra nätbutiker sålde mitt bokljus. Bland annat Adorama Camera. Jag lade in min order, fick inget konstigt meddelande och det var absolut inga problem för det företaget att skicka varan till mig. Tummen upp för Adorama!

Bokljuset fick bra recensioner hos Amazon och det lilla jag provat lampan verkar den fungera väldigt bra. Mycket ljus med en LED-lampa som troligen kommer att hålla länge.

Adorama Camera ligger i New York och har även en affär där, förutom att de säljer på nätet. Mer än 13,000 recensioner ger Adorama toppbetyg. Och jag behövde inte betala någon "sales tax" eftersom Adorama inte finns i Kalifornien. Ännu så länge går det att handla utan skatt via nätet om företaget inte finns eller har affärer i staten där man bor. Det verkar dock tyvärr som om denna möjlighet kommer att försvinna framöver.



Weed var mycket lugnt på eftermiddagen idag. Tror att de flesta satt framför sina TV-apparater för att titta på Super Bowl matchen. Seattle Seahawks vann stort över Denver Broncos. Jag gjorde annat och njöt bland annat av en promenad i solskenet. :)

Det här med dialekter

$
0
0
En liten tjej på 6-7 år försöker förstå sina skånska kusiner - bror och syster. Killen går bra att förstå men inte tjejen. Ja, så var det för mig när jag var liten. :) Som bekant har jag en mycket liten släkt och 4 kusiner är allt jag har. Två syskonpar. En bror och syster som fortfarande bor i Skåne och två systrar som "emigrerat" till Stockholm efter att ha växt upp i Småland.

Mina föräldrar hörde till de som flyttade till Stockholm som unga. Pappa växte upp i Göteborg och mamma i Småland. Pappa hade nog kvar litet av sin göteborska även efter lång tid i Stockholm och mamma var stolt över att ha tungrots "r"även som äldre. :) Jag är ju född och uppväxt i Stockholm och ett par förorter norr om staden och pratar troligen rikssvenska - om det finns en dialekt som heter så. Men i mitt hem fanns en del ord och uttryck som absolut inte var vanliga i Stockholm. Min pappa hade några ord som han använde ibland - även min farmor använde dessa eftersom hon också kom från Göteborg:
  • Görbra = något som är riktigt bra
  • Tetig = konstig, märklig
  • Svale = trauppuppgång i flervåningshus
  • Änna = liksom, nästan
Mamma använde också vissa ord och uttryck som jag hörde ibland:
  • Krösamos = lingonsylt
  • Tyken = otrevlig, uppkäftig
  • Redig = ordentlig
Dessutom uttalade vi ordet "kex" med mjukt k-ljud och inte hårt k-ljud som man nog oftast gör i Stockholm. Det gör jag fortfarande. Tror att uttalet med mjukt k kommer från södra Sverige.

Självklart har även USA många dialekter och jag är otroligt tacksam att jag bor i en del av USA där folk faktiskt pratar begripligt. :) Engelskan som talas här väldigt lätt att förstå. Annars vet jag hur svårt det kan vara att förstå folk från södern ("Southern" kallas den dialekten). Några gånger när jag ringt företag och faktiskt fått prata med någon som befinner sig i USA (de flesta kundtjänster befinner sig i Indien/Pakistan nuförtiden) har personen kommit från södern och jag har haft stora problem att hänga med i "Southern"-dialekten.
En annan väldigt markant dialekt är Eastern New England English eller "Boston accent". Den går inte att ta fel på.
Även i New York har man en speciell dialekt som har hörts i filmer och TV-program.
Den här hemsidan har en bra lista över olika dialekter i USA: http://dialectblog.com/northamerican-accents/

En "city councelor" med "Boston accent". Lägg märke till när han säger "park".



Har ni sett filmen Fargo? Det är en mycket bra kriminalhistoria som bland annat utspelar sig i Minnesota. Den här dialekten, Upper Midwestern English, ("sing-songy" - påminner litet om när vi skandinaver pratar engelska :)) pratas i filmen. Filmen har vunnit flera utmärkelser, bland annat ett par Oscarstatyer.


Dämpad belysning - Hawaii och Weed

$
0
0
När man bor på Hawaii blir de höga elkostnaderna snabbt väldigt påtagliga. Man har ingen uppvärmning men ändå skjuter elräkningen i höjden. Michael och jag hade ingen luftkonditionering - våra fönster stod öppna 24/7, året runt - så det var inte anledningen till att vi betalade mycket för elen. En hel del hus har luftkonditionering och då blir det givetvis ännu dyrare. Nej, det är helt enkelt dyrt på grund av att till exempel olja måste skeppas långa vägar till de hawaiianska öarna. De här öarna ligger mitt ute i Stilla Havet som bekant.

Även om lampor inte drar enorma mängder med el använde vi belysning sparsamt. När vi inte behövde en lampa släcktes den. Jag vande mig vid att ha dämpad belysning vilket faktiskt är något jag fortsatt att ha. Tycker inte om taklampor utan har hellre punktbelysning.

Den här lilla lampan är en av mina favoriter. Den var min första födelsedagspresent till Michael och passade honom perfekt - böcker och en gräsand (det var hans favoritfågel). :) Och jag hittade den i en presentaffär i Mt Shasta som tyvärr inte finns kvar numera. Den står på mitt skrivbord där jag har datorn.



Ris- och papperslampor är trevliga tycker jag. Den här golvlampan står i mitt vardagsrum.


Har ytterligare några punktbelysningslampor som står i köket och sovrummet.

Eftersom jag inte hade någon blogg eller kamera när jag bodde på Hawaii blev det inte någon "dokumentation" av vårt liv där. Vi bodde ju bara där ca 1 år och sedan flyttade vi tillbaka till fastlandet - jag till Weed och Michael till Oregon. Vi hyrde ett par olika hus under vår tid på Hawaii. Det vi bodde längst i var ett litet hus där vi knappt fick rum med våra saker men det var billigt. Här bodde vi med dämpad belysning. ;) Ber om ursäkt för kvaliteten hos bilderna men de är scannade från vanliga papperskort.


Det här var vägen som gick utanför vårt hus. Inte precis någon storstad. ;)

Besök av skolchefen och titlar

$
0
0
Igår dök det upp något jag inte har sett tidigare denna märkliga vinter i norra Kalifornien - notiser på olika väderhemsidor som talade om "Winter Weather Advisory" och "Winter Storm Watch". Det är 2 månader sedan det snöade i Weed !! men på förmiddagen var det faktiskt vitt i luften. Det snöade bara under någon timme men det kan finnas chans till mer nederbörd under helgen.



Igår fick jag besök på mitt kontor av skolchefen. Det är verkligen inget som hör till vanligheterna. Min byggnad ligger i utkanten av skolområdet och skolchefens kontor ligger en bra bit därifrån. Han vet att jag kommer från Sverige och han och jag hade ett trevligt samtal på förhösten när jag berättade om min mammas bortgång och att det var långt att åka för att ta hand om saker och ting.
Anledningen till att skolchefen kom på besök igår var att han hade varit någonstans och sett svensk choklad. Han hade tänkt på mig och köpt en liten rulle med nötchoklad. Trevligt när man blir ihågkommen även med en liten gåva. :)



Ibland slås jag av hur formella amerikaner kan vara ibland. Som svensk har jag svårt för titlar men rätt många inom skolan säger till exempel Dr. eller Professor eller något liknande när de talar om en av de högre cheferna eller en lärare. Har man varit med om "du-reformen" i Sverige och jämlika svenska arbetsplatser är det förnamn som gäller för mig. Även privat skriver en del personer Mr. and Mrs. och så mannens efternamn. Det gör man väl knappast nuförtiden i Sverige? Jag har dock märkt att en del yngre personer i Sverige säger "ni" nuförtiden i stället för "du". Engelskan är ju väldigt praktiskt med "you" som fungerar i alla sammanhang. :)

Nu har vi långhelg igen! Väldigt skönt. Skolan är stängd i morgon men det är ingen helgdag utan man har valt att fira en av presidenterna redan nu (firas egentligen 12 februari) med en ledig fredag. Det tackar vi för. :)

Vinter OS

$
0
0
Idag invigdes vinter OS i Sotji i Ryssland. Invigningsceremonin visades i amerikansk TV i kväll men jag tittade bara en liten stund.

Numera har jag egentligen ingen koll alls på vilka svenskar som är framstående inom de olika grenarna. Känner mig litet som en dinosauri faktiskt ;) eftersom jag mest kan de som var stora på 70- 80- och 90-talen. Läste i Dagens Nyheters nätupplaga att det svenska skidlandslaget drabbats av magsjuka. Helt klart ingen bra start.

Jag minns vintrar när hela Sverige stannade av och man samlades framför TV-apparaterna för att se Ingemar Stenmark åka utför. Jag gick på högstadiet och gymnasiet och vi samlades i skolans aula när det var stora lopp och alla "var tvungna" att se hur det gick. Egentligen är det rätt fantastiskt att ett helt land kan avstanna när en idrottsman tävlar.
Jag minns också att man ändrade reglerna eftersom Ingemar vann allt som kunde vinnas och man ville låta andra vinna. Inte riktigt rätt tycker jag. Är någon bättre än de andra så skall givetvis den personen få vinna.

Ingemar var den fåordiga killen som lät sin skidåkning visa vem han var. Han var alltid balanserad och tog både fram- och motgångar med sitt norrländska lugn. Någon frågade honom hur han bar sig åt för att vinna. Ingemars svar lär ha varit "De ä bar å åk". :) Det alpina skidlandslaget spelade in den här sången 1976 med samma namn.



En annan person som fick Sverige att sitta fastklistrad vid TVn var Gunde Svan - den pratglada dalmasen. Längdskidåkaren med litet nya och okonventionella idéer. Jag tror att han helt enkelt var före sin tid med sina tankar och idéer. Gunde vann också många medaljer och jag minns ett lopp när han tävlade mot en annan "jätte" inom svensk längskidåkning - Thomas Wassberg. Det var ett femmilslopp som var mer gastkramande än en spännande actionfilm. Thomas vann mycket knappt.
Gunde åkte skidor också på skoj med en stav några gånger - som man gjorde för länge sedan.


Bilden lånad från nätet.

Både Ingemar och Gunde har varit med i flera framgångsrika TV-program. Ingemar vann "Mästarnas Mästare" 2011 och Gunde har bland annat varit en av programledarna i "Fångarna på fortet".

Vi får se hur det går för svenskarna i år. Det är bara att hoppas att det blir några svenska medaljer.

Vinter i Kalifornien

$
0
0
När jag berättar för personer i Sverige att jag aldrig skottat så mycket snö i Sverige som jag gjort här i Kalifornien, tittar de litet konstigt på mig. ;)

Det är dock fullkomligt sanningsenligt. Att bo på havsnivå (som jag gjorde i Stockholmsområdet) och att bo bland bergen, på 1000 meter, är två helt olika saker. Trots att Weed ligger på ungefär samma breddgrad som Rom har vi vinter (i normala fall, inte denna vinter) under ca 5 månader. Vi har regn, snö, blåst (Weeds berömda vindar) och kyla. Min första vinter här var en så kallad El Nino-vinter när det mest regnade men i februari blev det helt plötsligt vinter och jag var i ett chocktillstånd under 2-3 dagar eftersom det snöade oavbrutet och jag såg hur snötäckte växte för varje timme. Det kan snöa väldigt intensivt i bergstrakterna och det ovädret gav oss ungefär 1-1,5 meter snö. Så mycket snö var jag inte van vid från Stockholm.

Kalifornien är litet större än Sverige men har väldigt varierande klimat. I bergen är det riktiga vintrar med snö medan det längre söderut är ständig sommar i stort sett året runt. Vid kusten är det märkbart kyligare eftersom  "California current" (havsströmmen utanför Kalifornien i Stilla Havet) är en kall havsström. Man har också väldigt många dimmiga dagar utmed kusten.

Vintrar i Kalifornien kan alltså variera mellan flera meter snö och +20-25 i vissa områden. Denna vinter är annorlunda på alla sätt på grund av den historiska torkan men i fredags och idag har det i alla fall regnat i Mt Shasta- och Weedområdet. Det har varit för varmt för snö där jag bor men jag kan tänka mig att det har snöat en del uppe på berget. Eftersom berget är så högt ser man det inte när det kommer in oväder. Det finns där bakom molnen och det är en överraskning varje gång när det visar sig efter flera dagar med dåligt väder.

Eftersom vi egentligen inte haft någon snö denna vinter får det bli litet äldre bilder - som jag visat tidigare, men det var några år sedan - där det klart framgår att vi kan få MYCKET snö här. De här bilderna är från 2010 när Mt Shasta blev förklarat katastrofområde eftersom is och snö skadat många elledningar och människor var utan el under 1-2 veckor. Det är imponerande mängder med snö.

Weed fick inte fullt lika mycket snö som Mt Shasta men det räckte till. Min byggnad där jag arbetar.


Ett par bilder från skolans campus.



Inne i Mt Shasta var det enorma mängder snö. När det kommer så mycket snö plogar man inte hela gatan utan lämnar snön i mitten. I år har snöplogarna kunnat ta det lugnt. Och ja, vi har stora, ordentliga snöplogar vilket jag vet att man inte har överallt i USA.









Tre bra filmer

$
0
0
Som en namnlös ;) kommentatör påpekade är faktiskt Sverige litet större än Kalifornien. Jag hade tydligen vänt på sifforna och rätt skall vara rätt. :) Faktum kvarstår att staten Kalifornien är ungefär lika stor som landet Sverige. Men det bor litet fler här - Kalifornien har en befolkning på ca 38 miljoner.

Ofta är det dåligt med trevliga TV-program på lördagskvällarna. Men den gångna lördagen var det flera bra och spännande filmer som visades. De har några år på nacken men är fortfarande sevärda.

"Flightplan" med Jodie Foster.
Mamma och dotter skall flyga deras avlidna make/pappa tillbaka till USA. Helt plötsligt försvinner dottern spårlöst på flygplanet och det blir en katt- och råttajakt där Jodie får använda alla sina kunskaper om flygplanet (som hon har designat) för att hitta dottern och komma brottslingarna på spåret.
Jodie Foster har gjort några andra riktigt bra filmer som "Silence of the Lambs", "Panic Room" och "Contact". Jag tyckte mycket om "Contact" när jag såg den för flera år sedan. Där spelar hon en forskare som får bevis på att det finns en utomjordisk grupp som skickar information om en farkost.

"Live Free or Die hard" med Bruce Willis. Cyberattacker slår ut stora delar av USAs datanät inom alla samhällsområden - telekommunikationer, elanläggningar, bank- och finansinformation osv. Självklart blir Bruce smutsigare och blodigare (som han alltid blir i alla Die Hard filmer ;)) för varje scen. Det intressanta med filmen jag nu såg var att det troligen inte vore helt omöjligt att liknande attacker skulle kunna hända i dagens USA.
Andra bra filmer där Bruce haft huvudrollen är de tidigare Die Hard filmerna, "Twelve Monkeys" (en science fiction film), "The Sixth Sense" (som verkligen har ett oväntat slut), "Red" (en actionfilm där även den engelska skådespelerskan Helen Mirren spelar en av huvudrollerna. Filmen har mycket humor trots en hel del action).

"Mission Impossible II" med Tom Cruise. Agenten Ethan Hunt (Tom Cruise) får ytterligare ett omöjligt uppdrag där han skall se till att ett dödligt virus inte kommer i fel händer. Full fart genom hela filmen med massor av action.
Andra bra filmer med Tom Cruise är "Rain Man" (där han spelar tillsammans med Dustin Hoffman), "Minority Report" (han tillhör "pre-crime" poliser som löser brott, innan de begåtts, tillsammans med medier som kan se in i framtiden) och självklart även de andra "Mission Impossible" filmerna. "Mission Impossible - Ghost Protocol"är en film med så många imponerande specialeffekter att man sitter totalt fastklistrad hela filmen. Ingen död sekund där inte.

Det har faktiskt regnat till och från sedan i fredags. Det kanske verkar tjatigt att prata om regnet men torkan vi fortfarande har påverkar hela Kalifornien. Regnet vi nu fått kommer att hjälpa i alla fall litet tack och lov.

Björnstigen och finalist

$
0
0
Igår skingrades molnen kring berget och det är nu snö där uppe! Så skall vårt vackra berg se ut. :)


Även Mt Eddy bergen har fått snö. Här i skymningen.


Skogar, berg och vyer har vi gott om där jag bor. Siskiyou County är ett stort "län" (finns ingen riktig motsvarighet på svenska till vad det amerikanska ordet "county" betyder) med få människor. Det bor bara 2.7 personer per kvadratkilometer och Siskiyou County är litet mindre än Värmlands län.

Kring skolans campus finns ett skogsområde som skolan äger. Där kan olika elevgrupper träna på den inriktning som deras utbildning har. Biologielever kan studera växter och djur. De elever som utbildas till brandmän får prova på att till exempel röja och bränna i skogen.

Det går en stig genom skogsområdet som heter "The Bear Trail". Namnet antyder vad som faktiskt kan finnas där ute i skogen - Black Bears. Det har kommit rapporter via skolans epost om personer som sett både Black Bears och cougars (pumor) utmed stigen. Jag är litet försiktig med att gå längre in i skogsområdet eftersom jag inte riktigt vet hur jag skulle bete mig om jag stötte på en björn eller puma. Men skogen ligger bara ett stenkast från där jag bor så nu när jag faktiskt kan gå som vanligt (fotledsstukningen förra vintern tog ju som bekant mycket lång tid att läka) skall jag se till att jag går i skogen mer än vad jag gjort det senaste året.


Efter många timmar med regn i lördags skingrades molnen på eftermiddagen och jag gav mig ut på en promenad. Något jag fortfarande slås av är att våra träd är så stora och höga. Man tittar upp och upp och upp ;) och de tycks aldrig ta slut.









Tydligen har min blogg gått till final, bland 10 andra finalister, i kategorin Bästa USA-bloggen hos SuperSaver Travel.se! Blev litet överraskad när jag upptäckte detta och självklart glad. Tack till alla som hittills röstat och har ni lust att rösta igen i finalen får ni givetvis gärna göra det. Den som vinner får tydligen sin blogg utgiven som bok. Oj, det skulle bli en rätt tjock bok det.
Man kan antingen klicka på den här länken http://www.supersavertravel.se/tavling/travel-blog-awards/2013/usa-blogg eller göra så här om man vill rösta:

Travel Blog Awards 2013!Billiga hotell Köpenhamn finns det gott om - hitta enkelt det boende som passar dig bäst.

Priser i USA och dyra Kalifornien

$
0
0
Många av de email jag får undrar "Hur dyrt är det att bo i USA"? "Hur dyrt är det att hyra bostad i USA?" och "Hur mycket kostar maten i USA"?

Eftersom priserna i Sverige i alla fall är någorlunda lika över hela landet (Stocksholms bostadspriser som det stora undantaget) verkar man tro att samma sak gäller i USA. Mitt standardsvar blir alltid att det tyvärr inte går att ge något bra svar. Det finns inga enhetliga matpriser i USA eller enhetliga hyreskostnader.
Alla stater skiljer sig åt och områden inom samma stat skiljer sig mycket åt. Det som gäller i Mt Shasta-området gäller här och jag vet egentligen inte hur dyrt det är i södra Kalifornien. Trots att jag bor i samma stat.
Det kanske kan tyckas konstigt men numera har jag vant mig vid att allting skiljer sig åt här i USA.

Jag har bott i tre olika stater - Kalifornien, Oregon och Hawaii. Några andra stater besökte jag innan jag kom att bo i USA och några efter det att jag kom hit - Washington DC, Connecticut, staden New York, North Carolina, Florida, New Mexico och Arizona. Ett är säkert - alla dessa stater skiljer sig åt på många olika sätt, bland annat vad saker och ting kostar.

Hawaii lär vara den dyraste staten att bo i och det kan jag skriva under på. Maten, bensinen, elen osv var mycket dyrare där än på fastlandet. Kanske inte så konstigt eftersom öarna ligger mitt ute i Stilla Havet. Allt skall transporteras dit och det kostar pengar. Det som jag verkligen reagerade inför är att frukt och grönsaker i stor utsträckning kommer från fastlandet. Varför man inte odlar det mesta när man har ett tropiskt och varmt klimat året runt är en gåta.

Oregonär en billigare stat än både Hawaii och Kalifornien. Men sedan skiljer det sig också åt inom olika delar av Oregon. Jag har bara bott i den nordöstra delen som är helt annorlunda än storstaden Portland. Något som är ett stort plus i Oregon är att det inte finns någon "sales tax" på varor. Det blir en hel del pengar man kan spara vilket jag märkte när jag bodde där.

I USA har alla stater olika regler beträffande "sales tax" och olika delar av samma stat har olika mycket "sales tax". Vi betalar inte samma skatt där jag bor som man gör i andra delar av Kalifornien.
Wikipedia reder ut detta väldigt bra: http://en.wikipedia.org/wiki/Sales_taxes_in_the_United_States
Här kan man se vad skatten är i olika städer i Kalifornien: http://www.sale-tax.com/California
Något att notera också är att "sales tax" läggs på en vara först i kassan. Man ser alltså inte slutpriset ute i affären vilket jag tyckte var mycket underligt i början.

Kalifornienär en av de allra dyraste staterna att bo i: http://bossip.com/803850/get-ya-money-up-the-12-most-expensive-states-in-america/. Generellt ligger priserna högre här på det mesta. Bensinen är dyrare eftersom vi har olika skatter som läggs på och maten (trots att Kalifornien odlar väldigt mycket frukt och grönsaker) är dyr i allmänhet. Bostadspriserna är också höga - både bostäder man köper och de man hyr.

Där jag bor är saker och ting mycket dyrare än i staden Redding, 1,5 timme längre söderut. I Weed och Mt Shasta betalar vi mycket för mat och bensin. Det liknar en monopolsituation. Att det är så med bensinpriserna vet jag. Och vi har få affärer så konkurrensen är liten.

Nej, jag kan inte svara på hur dyrt det är att bo i USA. Däremot vet jag hur dyrt det är i allra nordligaste Kalifornien. :)

Ett sådant här träd vore inte dumt att ha när priserna stiger. :)



Bilden lånad från internet.

Mom & Pop och Knick Knacks

$
0
0
Även om vi svenskar lär oss engelska tidigt i skolan och vi växer upp med engelskan i TV-program, musik och nuförtiden allt mer som en del av det svenska språket, så finns det många ord och uttryck som egentligen blir naturliga att lära sig först när man bor i USA. Jag får fortfarande fråga någon enstaka gång vad ett visst ord eller uttryck betyder som jag aldrig hört tidigare.

Michael och jag pratade bara engelska med varandra så det var jag som fick lära mig sådant som jag aldrig hade stött på när jag bodde i Sverige och det var en hel del nytt.

Har ni sett Seinfeld har ni säkert också sett avsnittet med "The Mom and Pop Store". :) Kramer har lämnat in Jerrys sneakers till Mom and Pop-affären. Olyckligtvis får Kramer näsblod när han är där och ser en massa elektriska ledningar som hänger från taket när han ligger på en bänk för att stoppa näsblodet. En elektriker kommer dit och Mom and Pop affären blir tvungen att stänga eftersom ägarna inte har råd att göra reparationerna. Därmed försvinner Jerrys sneakers. De återfinns dock senare på en loppmarknad.

"Mom and Pop stores"är något som fanns mycket mer förr i tiden här i USA. Numera har de flesta försvunnit på grund av de stora affärskedjorna som ofta slår ut sådana här mindre affärer. En "Mom and Pop store"är en affär som är fristående, oftast bara finns på en plats och som ägs av en familj. Det här uttrycket hade jag aldrig hört innan jag kom till USA men som tur är finns ju Seinfeld. ;)



Det här är nog det närmaste man kommer en "Mom and Pop" affär i Weed. Denna lilla affär har funnits så länge som jag bott här och den finns absolut inte någon annanstans. De säljer till och med Husqvarna produkter.


Knick knacks var ett annat uttryck som var helt nytt för mig när jag kom till USA. Michael använde det ibland och det var när han pratade om olika små dekorationsföremål. Nu tror jag att man ofta kanske avser riktigt billiga föremål men för Michael var det prydnadsföremål rent allmänt. Små prydnadssaker har väl de flesta av oss - även en minimalist som jag ;). Här är några av mina "knick knacks". Flera var Michaels som jag sedan ärvde,

De här små elefanterna i trä har varit mina följeslagare under många år.



Gräsänderna var Michaels - hans favoritfågel.



En liten havsutter. :)


En egyptisk parfymflaska.


Långhelg med tulpaner

$
0
0
Vi har återigen långhelg i USA. I morgon, måndag, är det Presidents' Day som är en så kallad Federal holiday vilket innebär att många är lediga och bland annat postkontor och banker är stängda. Min skola är också stängd vilket är trevligt.

Presidents' day kallas också Washington's Birthday. Namnet syftar på George Washington, USAs förste president. Han var en av The Founding Fathers of the United States och var även med om att skapa USAs konstitution. Jag kan tyvärr väldigt litet om USAs historia men detta känner jag till i alla fall.

Efter en riktigt blåsig och regnig lördag sken solen i morse och det hade blivit märkbart kyligare. Vi fick ingen snö igår men när jag begav mig in till Mt Shasta för att veckohandla var berget mycket vitare. I väderprognosen igår kväll på TV berättade man om det stora regn- och snöunderskottet där jag bor. Mt Shasta ligger på bara 22%!! av normala värden. Och de sade att även om det regnar är det snötäcket uppe i bergen som avhjälper torkan eftersom det sakta smälter under våren och sommaren när det annars inte regnar här.


Mitt första stopp på vägen in till Mt Shasta var vid en av Weeds bensinstationer - Chevron. Här hade man en fin utsikt över berget idag.


Våra bensinpriser har stått stilla under flera månader nu. Och bensin"monopolet" finns kvar som vanligt. I stort sett alla bensinstationer har samma pris. Det kan variera med några cent mellan Weed och Mt Shasta. I Kalifornien pumpar man sin egen bensin. Det får man däremot inte göra i Oregon. Där finns det anställda som jobbar vid pumparna.



Den stora överraskningen under denna långhelg var att jag hittade lösa tulpaner i bukett i mataffären Ray's i Mt Shasta! Jag blev riktigt glad. :) Har inte sett lösa tulpaner under de åren jag bott här. Förra året hittade jag tulpaner i kruka som var helt okej. När jag bodde i Sverige var det ju inga problem att få tag på tulpaner men här i nordligaste Kalifornien verkar det inte vara en tradition.


Republiken Kalifornien

$
0
0
Postkontor, skolor, köpcenter och andra allmänna platser brukar ha den amerikanska flaggan hissad. Och ibland även Kaliforniens flagga. Jämfört med Sverige känns det som om flaggan är mycket mera synlig ute i samhället. Vår skola har den amerikanska flaggan såväl som Kaliforniens flagga hissade året runt.

Varje amerikansk stat har, förutom The American Flag, en egen flagga. Här kan man se hur alla statsflaggor ser ut: http://en.wikipedia.org/wiki/Flags_of_the_U.S._states
Ofta blir man hemmablind och tänker egentligen inte på hur saker och ting ser ut. Häromdagen slog det mig att Kaliforniens statsflagga har orden "California Republic". Det var jag ju tvungen att ta reda på vad det egentligen står för. :) Dessutom har flaggan en björn, en stjärna och en röd rand nedtill.

Kalifornien var faktiskt en del av Mexiko på 1800-talet. På mitten av 1800-talet gjorde några amerikaner revolt mot den mexikanska regeringen och utropade Kalifornien till en oberoende republik, "the Bear Flag Republic", (dock hade den ingen laglig regering och ingen egentlig makt). Revolten blev kortlivad eftersom den amerikanska armén startade ett krig mot Mexiko och snart hörde Kalifornien också till USA. Revolten kallades "the Bear Flag Revolt".
Men flaggan, "the Bear Flag", lever kvar. Björnen lär vara den sista grizzlybjörnen i Kalifornien och den ensamma stjärnan kommer från en tidig flagga som hette "The Lone Star Flag of California".

Skolans flaggor en dag då det uppenbarligen inte blåste.


Kaliforniens flagga. Bilden från Wikipedia.


Det är kanske inte så konstigt att det finns en stark spansk influens i hela Kalifornien - hus, mat, kultur och namn på platser.

Vanlig arbetsdag igen i morgon. Nu dröjer det ett tag innan vi får en längre ledighet. I slutet av mars har vi Spring Break och det får jag lov att återkomma till.

House sitting som livsstil

$
0
0
House sitting som livsstil. Jodå, det är något som en hel del i USA ägnar sig åt. Eftersom jag inte ens vet om det finns ett svenskt ord (vet ni i Sverige så skriv gärna och berätta) får det bli det engelska ordet i inlägget. Det kanske är ovanligt i Sverige med house sitters.

House sitting är när en person eller familj kommer att vara borta från sin bostad under en period och behöver och vill ha någon/några som ser efter bostaden.
Jag har gjort litet lokala house sitting "gigs" i Mt Shasta-området under årens lopp. Det har varit 2-3 dagar när jag har tagit hand om ett par vänners bostäder och deras hundar.

Man bor alltså i bostaden och får använda det som finns där - TV, dator, tvättmaskin osv - i utbyte mot att man tar hand om den och eventuella husdjur. Det kan röra sig om allt från några dagar till flera månader. Man får oftast inte betalt och mat är självklart något som man får köpa själv.

Om man har det som livsstil innebär det att man reser runt i USA och/eller i andra delar av världen och på så sätt får se många platser utan att behöva ha kostnaderna för en bostad.

En hel del pensionärer använder sig av house sitting för att se mer av världen medan andra har ett mobilt arbete och kan ta det med sig under resorna. Eftersom det har blivit en livsstil för en del finns det också böcker och hemsidor om denna nomadtillvaro. Det finns alltså människor som gör detta stor del av året.

Att vara en modern nomad ligger litet utanför det "vanliga samhället". Man behöver en adress - det går inte i dagens samhälle att vara utan en adress - kallas "physical domicile" i USA. Det finns en del företag som tillhandahåller, mot betalning, fysiska adresser dit även posten kan sändas. I USA är en "physical domicile" där man avser att ha sin hemvist - om man sedan bor där är en annan sak. Självklart kan man också använda sig av en familjemedlems eller nära väns adress.
Här beskrivs detta bra: http://everywhereonce.com/2011/11/14/how-to-become-a-global-citizen/#more-4305

Jag undrar om jag har litet av en nomad inom mig eftersom jag tycker det låter litet spännande att leva så här. Det är självklart mycket praktiskt som man måste lösa eftersom det här är en helt annan livsstil än att ha en fast bostad.

Några bra hemsidor som också har bloggar om att vara nomad:

http://www.housesittingtravel.com/
http://www.hecktictravels.com/ - har e-bok om house sitting.
http://everywhereonce.com/
http://www.nomadicmatt.com/
http://www.theprofessionalhobo.com/ - har e-bok om "free accommodation"
http://globetrottergirls.com/ - har bok om house sitting.

Sedan finns det också en del hemsidor där man kan registrera sig, lägga upp en profil (den skall vara säljande till tusen :)), och komma i kontakt med de som vill ha house sitters. Såg att det knappt finns några annonserade "jobb" i Sverige medan det finns många uppdrag i andra delar av världen:
http://www.trustedhousesitters.com/
http://www.mindmyhouse.com/
http://www.housecarers.com/index.cfm?

Jag var house sitter hos min kompis C och hennes man vid ett par tillfällen. Fick då bo i deras bostad vid Lake Shastina - som hade vatten då. Nu tror jag sjön har försvunnit på grund av torkan.


Min kompis Joey som jag tyvärr inte sett sedan förhösten då C och hennes man flyttade till Oregon. Honom tog jag hand om när jag var deras house sitter.


Mat från Kalifornien

$
0
0
När man åker söderut genom Kalifornien från mina trakter, åker man genom Kaliforniens Central Valley. Det är en mycket stor, platt dal där det odlas enorma mängder frukt och grönsaker. Dalen är imponerande i storlek - 6-10 mil bred och mer än 70 mil lång.
Jag har rest genom delar av denna dal många gånger för att komma till en större flygplats. Man åker mil efter mil och det är bara åkrar, boskap och odlingar av olika slag.


Bilden från Wikipedia.

Kalifornien är inte bara den stat som har den största befolkningen utan det är också den stat som producerar mest jordbruktsprodukter. Så har det varit de senaste 50 åren. Och man kan odla året runt.
Eftersom torkan fortsätter i Kalifornien börjar allt fler bli oroliga för hur det kommer att bli med jordbruket i "the Golden State". Det jordbruk som förser USAs befolkning med många varor som finns i frukt- och grönsaksdiskarna.

Här är ett litet urval av det som odlas i Kalifornien i relation till totala mängden som odlas i USA:
Broccoli 93%, morötter 89%, selleri 94%, vitlök 86%, tomater 94%.
Mandlar 99%, aprikoser 95%, jordgubbar 90%, kiwi 97%, oliver 100%, plommon 93%.
Kalifornien är också den stat som producerar mest mejeriprodukter.
Och mycket exporteras till andra länder.

Det har visats bilder av torra, livlösa och utarmade jordbruksfält i stora delar av Kalifornien de senaste veckorna. Många bönder har tvingats slakta sin boskap eftersom det inte finns tillräckligt med foder. Och det kommer inte att finnas tillräckligt med vatten för att bevattna alla jordbruksområden. Såvida det inte blir regn och snö som under syndafloden. ;)

Självklart kommer det här att synas i affärerna i USA. Det kommer att bli högre priser och färre varor. Kalifornien är faktiskt den femte största jordbruksproducenten i världen.

I affärerna i Mt Shasta-området säljs en hel del frukt och grönsaker som kommer från Mexiko. Men jag ser också ofta varor som kommer just från Kalifornien. Här är ett axplock i affären idag av det som odlas i Kalifornien.

Morötter i antingen påse eller lös vikt.



Sallad finns i många former.


Den mesta broccolin i USA kommer från Kalifornien.


Mangold säljs i stora "buntar".


Jordgubbar finns redan nu i affärerna. Jag köper bara de ekologiska eftersom de "vanliga"är så otroligt besprutade. De ekologiska verkar inte finnas ännu i affärerna.


Nu väntar sol igen de närmaste dagarna. Jag tror att de allra flesta i Kalifornien hoppas på mer regn och snö.
Viewing all 617 articles
Browse latest View live