Quantcast
Channel: Att bo i USA
Viewing all 617 articles
Browse latest View live

Det var då en välsignad jul ...

$
0
0
Åh vad det är skönt att inte behöva ställa väckarklockan och att kunna göra saker hemma som jag inte annars riktigt hinner med. Men dagarna går för fort tycker jag. Har redan varit ledig litet drygt 3 dagar. Jag har absolut inga problem att sysselsätta mig även om jag hittills mest varit hemma.

Julen i Weed känns inte särskilt påtaglig. Det finns inte mycket julpynt och i mataffären idag såg det ut som det brukar göra. Ovanligt låg profil känns det som. Mitt lilla julpynt har tagits fram och pryder i sin enkelhet. :)

Dan före dopparedan är det fortfarande här på västkusten. De flesta amerikaner gör ingen stor sak av den 24 december utan det är den 25 som är den dag då man öppnar julklappar och äter julmat. I morgon är affärerna öppna som vanligt och posten delas ut som vilken vardag som helst.
Jag har köpt arborioris för att kunna koka risgrynsgröt i morgon. Det blir nog det mest juliga jag äter. Eftersom vi har så få affärer här finns inte mer "exotisk" mat som man annars kan hitta i större mataffärer och kanske i specialaffärer. Jag tänker då på inlagd sill, kanske till och med skandinavisk, rökt lax osv.

Planerna är att titta på Karl-Bertil Jonssons julafton och höra hans ömma moder säga "Det var då en välsignad jul". :) Jag har faktiskt inga direkta planer för morgondagen men på juldagen - Christmas Day - blir det troligen att jag åker till ett stort knytkalas inne i Mt Shasta. Det brukar vara många som kommer och det serveras mycket god mat.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul!

Nuförtiden kommer de flesta julhälsningar via epost och Facebook. Det här julkortet kom dock via vanliga posten från Sverige. :)


God fortsättning!

$
0
0
I Sverige önskar vi varandra god fortsättning nu under helgerna. Har aldrig hört något liknande uttryck här i USA. Kanske någon annan vet? Merry Christmas och Happy Holidays är det man oftast säger till varandra.

Idag firar amrisarna sin jul och det märks här i Weed. Knappt några bilar syns till och det verkar väldigt lugnt. Däremot såg jag märkligt nog sopbilen svänga förbi tidigare! Trots att Christmas Day (juldagen) är en allmän helgdag finns det nog fler som arbetar här i USA än vad man gör i Sverige.

Igår tittade jag faktiskt både på Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson. Såg att Nalle Puh och the Lion King hade fått komma med i Kalle Anka-programmet. Har inte sett det på många år eftersom SvT Play inte har det - det jag tittade på igår fanns hos YouTube. Karl-Bertil är en klassiker och jag har nog sett programmet i stort sett varje jul sedan det kom ut 1975.

Det slog mig igår att det var första gången jag inte kunde prata med min mamma på julafton. Även om jag inte fick prata med henne blev det ett trevligt samtal med en av mina kusiner. Telefonen ringde på eftermiddagen och det var en av mina Stockholms-kusiner som ville önska God Jul. Vi är bara 5 kusiner - min släkt är som sagt liten. :)

Min julafton förflöt som i stort sett vilken dag som helst men på kvällen kokade jag i alla fall risgrynsgröt. Arborioris tycks fungera lika bra som grötris. Gott med litet tomtegröt. :)


Eftersom tomtens stora dag är den 25 december i USA tycker jag att den här fina dikten passar - "Tomten" av Viktor Rydberg.

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

Står där så grå vid ladgårdsdörr,
grå mot den vita driva,
tittar, som många vintrar förr,
upp emot månens skiva,
tittar mot skogen, där gran och fur
drar kring gården sin dunkla mur,
grubblar, fast ej det lär båta,
över en underlig gåta.

För sin hand genom skägg och hår,
skakar huvud och hätta ---
»nej, den gåtan är alltför svår,
nej, jag gissar ej detta» ---
slår, som han plägar, inom kort
slika spörjande tankar bort,
går att ordna och pyssla,
går att sköta sin syssla.

Går till visthus och redskapshus,
känner på alla låsen ---
korna drömma vid månens ljus
sommardrömmar i båsen;
glömsk av sele och pisk och töm
Pålle i stallet har ock en dröm:
krubban han lutar över
fylls av doftande klöver; ---

Går till stängslet för lamm och får,
ser, hur de sova där inne;
går till hönsen, där tuppen står
stolt på sin högsta pinne;
Karo i hundbots halm mår gott,
vaknar och viftar svansen smått,
Karo sin tomte känner,
de äro gode vänner.

Tomten smyger sig sist att se
husbondfolket det kära,
länge och väl han märkt, att de
hålla hans flit i ära;
barnens kammar han sen på tå
nalkas att se de söta små,
ingen må det förtycka:
det är hans största lycka.

Så har han sett dem, far och son,
ren genom många leder
slumra som barn; men varifrån
kommo de väl hit neder?
Släkte följde på släkte snart,
blomstrade, åldrades, gick --- men vart?
Gåtan, som icke låter
gissa sig, kom så åter!

Tomten vandrar till ladans loft:
där har han bo och fäste
högt på skullen i höets doft,
nära vid svalans näste;
nu är väl svalans boning tom,
men till våren med blad och blom
kommer hon nog tillbaka,
följd av sin näpna maka.

Då har hon alltid att kvittra om
månget ett färdeminne,
intet likväl om gåtan, som
rör sig i tomtens sinne.
Genom en springa i ladans vägg
lyser månen på gubbens skägg,
strimman på skägget blänker,
tomten grubblar och tänker.

Tyst är skogen och nejden all,
livet där ute är fruset,
blott från fjärran av forsens fall
höres helt sakta bruset.
Tomten lyssnar och, halvt i dröm,
tycker sig höra tidens ström,
undrar, varthän den skall fara,
undrar, var källan må vara.

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
gott intill morgontimma.
Månen sänker sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

Movie buff

$
0
0
Michael tyckte inte om att titta på TV. Däremot älskade han att titta på filmer. Det var ett gemensamt intresse som gjorde att vi såg hundratals filmer tillsammans. I stort sett varje kväll blev det en ny film eller del av en film hemma via videon eller DVDn. Vi var riktiga "movie buffs" (filmfantaster). ;) Även innan jag kom till USA tyckte jag om att titta på filmer. Tyckte det kunde vara roligt att dela med mig av en del filmer som jag sett under årens lopp och tycker om. Jag har länkat till alla om någon vill läsa mer.

En av de filmer som blev min favorit som liten flicka var "The Sound of Music" med Julie Andrews. Jag såg den flera gånger på bio med min pappa och min farmor. De tröttnade på den, men inte jag. :) LP-skivan gick varm hemma och det är nog den enda skiva jag slitit ut. När jag besökte Salzburg 1979 fick jag se vyer som jag mindes från filmen. Faktiskt tittade jag på filmen bara härom kvällen på TV.

I slutet av 70-talet och början av 80-talet kom några filmer som min pappa och jag verkligen uppskattade och tyckte om - "E.T The Extra-Terrestrial", "Star Wars"-serien (de tidiga filmerna) och "Close Encounters of the Third Kind". Filmer jag sett flera gånger.
Andra favoriter på 80-talet var "Die Hard"-filmerna med Bruce Willis (där han för varje scen blir allt smutsigare och blodigare ;)), "Back to the Future" med Michael J Fox och "Ghostbusters".

Några riktigt bra filmer från 90-talet är "Titanic" (musiken och scenerna är imponerande), "Independence Day" (Will Smith är "the American Hero :)), "Home Alone" (en rolig och litet söt film om en mycket finurlig kille), "Thelma & Louise" ("you go girls" ;) - två hemmafruar som blir alltmer "road warriors" allteftersom filmen går), "The Matrix" (det är en av mina absoluta favoriter av alla filmer jag sett - vilket piller väljer du?), "A Time to Kill" (en stark film om hur ras spelar roll i södern i USA) - bara för att nämna några.

Julia Roberts och Sandra Bullock har gjort många bra filmer och jag tycker om båda skådespelerskorna.

Några filmer där Julia Robertsär riktigt bra är "The Pelican Brief" (en film om konspiration på hög nivå), "Pretty Woman" (gatflickan som blir en fin dam :)), "Ocean's Eleven" (denna film har många bra skådespelare förutom Julia Roberts, bland annat George Clooney och handlar om ett otroligt sofistikerat rån i Las Vegas), "Erin Brokovich" (en sann historia om en helt vanlig mamma som får ett kraftbolag här i Kalifornien att bli indraget i en av de allra största rättegångarna i USA), "Flatliners" (en grupp medcinelever som experimenterar med döden).

Sandra Bullock har gjort många bra filmer - några är "The Net" (identitetsstöld och konspiration som leder till att Sandra får bygga upp sitt liv igen), "Miss Congeniality" (FBI-agenten Gracie Hart förvandlas från ful-snygg agent till deltagare i Miss USA-tävlingen - gillar hennes charmiga roll i den här filmen), "The Blind Side" (en fin historia om en hemlös ung pojke som tas om hand av Sandra och hennes familj. Pojken blir till slut en All American Football-spelare). Sandra spelar också med i filmen "A Time to Kill" som jag redan nämnt.

På den manliga sidan är Tom Cruise, John Travolta, Matt Damon, Kevin Spacey, Will Smith och Leonardo DiCaprio några som gjort många bra och sevärda filmer. Några som fångat mitt intresse är:
Tom Cruise - "Mission Impossible - Ghort Protocol" (de specialeffekter som finns i den här filmen är rätt otroliga), "Minority Report" (en fascinerande film om så kallade "pre-crime" poliser, dvs man kan förutse brottet innan det sker).
John Travolta - "Saturday Night Fever" (mest för musiken som 70-tals diskomusik), "Phenomenon" (en charmig och gråtmild film om en man som utvecklar övernaturliga förmågor och den förföljelse som han utsätts för).
Will Smith - "Men in Black" (superhemliga agenter som bekämpar utomjordingar här på Jorden), "Enemy of the State" (trots att den här filmen kom ut redan 1998 är den nog mer aktuell än någonsin eftersom den visar övervakningssamhället som finns genom NSA - omfattningen av denna övervakning har ju framkommit det här året - och hur man som oskyldig kan råka riktigt illa ut om man har otur), "The Pursuit of Happyness" (en film med mycket "feel-good" och med ett buskap att man faktiskt kan förändra sitt liv).
Leonardo DiCaprio - har redan nämnt "Titanic", en av hans senare filmer "Inception"är fascinerande där mycket utspelas i drömmens värld där man stjäl hemligheter från människors undermedvetna och det "perfekta brottet" planeras.
Kevin Spacey - han spelar också med i "A Time to Kill", "K-Pax" - ytterligare en "hjärntänjande" film ;) där Kevin Spacey säger sig vara från en annan planet (K-Pax) och man aldrig riktigt vet om han är en person som har tokiga idéer eller om en utomjording tagit över hans kropp.
Matt Damon - han var med i "Ocean's Eleven", de tre "Bourne"-filmerna: "The Bourne Identity", "The Bourne Supremacy" och "The Bourne Ultimatum". Jason Bourne, en profesionell mördare, med action på högsta nivå.

Känner att det finns fler filmer jag vill dela med mig av men listan har blivit tillräckligt lång idag.

Igår var det knytkalas inne i Mt Shasta. Mycket god mat och trevliga pratstunder. Jag var litet tidig så tog en promenad i omgivningarna.





Minnen från 80-talet

$
0
0
Kniiiiip ;) - en hel nation tittade förundrat på kvinnan i rosa benvärmare och tajta, glansiga träningskläder. Det var 1983 och Susanne Lanefelt gjorde gympa till underhållning. Visst är det här 80-tal. :)



Jag gick ut gymnasiet 1980 och undrade vad jag skulle göra med mitt liv. Det blev en chefssekreterarlinje på Frans Schartaus eftergymnasiala utbildning. Zinkensdamsskolan var mitt andra hem under 1,5 år. Vi lärde oss affärsengelska, affärstyska, stenografi !!! - jodå, jag har kunnat stenografera på svenska, engelska och tyska, dock inte nuförtiden - maskinskrivning på vanlig skrivmaskin med tippex-remsa. Ibland känner jag mig som en dinosaurie. ;)
Samma dag utbildningen var över fick jag mitt första jobb. Tala om timing! Det var ett svenskt kemiföretag i Solna där jag tillbringade 5 år och lärde känna en god vän som jag fortfarande har kontakt med. 1987 bytte jag jobb och började arbeta inom ett amerikanskt företag som hade kontor i Europa, bland annat i Stockholm. Oj, vad jag lärde mig mycket där.

1985 gjorde jag min första resa till USA och Los Angeles. Efter 3 veckor var jag "såld" men det tog ytterligare 12 år innan jag faktiskt kom att bo i USA.

Den kanske största händelsen i Sverige 1986 var att Sveriges statsminister, Olof Palme, mördades. Jag minns fortfarande när jag hörde nyheten och den sorgesamma musiken som spelades i radion. Och berget av rosor som växte för varje dag på Sveavägen.

Jag har varit med om två stora kärnkraftsolyckor under min livstid - Tjernobyl och Fukushima. 1986 exploderade en reaktor i Tjernobyl och i Sverige varnades vi för att bland annat äta svamp, renkött och bär. Nu säger man att Fukushima troligen är en större olycka än Tjernobyl.
En annan stor världshändelse var att Berlinmuren föll. Det kändes nästan litet overkligt med scenerna som visades på TV när denna "konstruerade symbol" försvann mellan öst och väst.

Mobiltelefonen började komma så smått men de första modellerna var stora och klumpiga. Synen av människor i Stockholm med de stora mobilerna har jag fortfarande. Då var det en exklusiv vara, nu är det var mans ägodel.

Klädmodet var, ja 80-tals mode. ;) Det var axelvaddar (hade själv sådana plagg) och pastellfärgat. Benvärmare lär också ha varit populärt även om jag aldrig hade sådana.

På TV slog "Dallas" igenom med den elake JR. Det var en serie jag följde under ett bra tag men tröttnade när JRs bror Bobby kom tillbaka från de döda - eller var det en dröm hans fru hade haft? Då gav jag upp.
Svensk tennis fortsatte sin storhetsperiod med Mats Wilander och Stefan Edberg. Det var många timmar jag tittade på tennis på TV när svenskarna var framgångsrika. Och Ingemar Stenmarks storhetstid fortsatte alldels i början av 80-talet - han tog guld i OS 1980. Minns ni att man ändrade reglerna i olika grenar i utförsåkning - troligen mest beroende på att Stenmark vann allt - och att Sverige faktiskt avstannade när han åkte?

Tre jättehits från 80-talet - "Sommartider" med Gyllene Tider, "Like a Virgin" med Madonna och "Öppna Landskap" med Ulf Lundell. Här kommer Madonna. :)

Välkommen 2014!

$
0
0
Ytterligare ett år har gått till sitt slut. Idag rings det nya året in med nyårslöften, raketer och lyckönskningar om ett Gott Nytt År.

Nyårsafton kommer att gå i stillhetens tecken hos mig. Igår var det däremot en riktig festafton med en skandinavisk träff i Mt Shasta. Det "halvsvenska" paret jag träffade i slutet av november hade bjudit in amerikaner, svenskar och norskättlingar. Vi var tre svenskar där och så många svenskar har jag aldrig varit i samma rum som under alla mina år i USA! Vi fick höra flera komiska historier från en svenska som bott i USA under ca 50 år. Hon arbetade för den svenska regeringen när hon först kom till USA (var förtäljde inte historien) och en av historierna var att hon fick ta emot samtal från amerikaner, där hon jobbade, som ifrågasatte slutet på svenska filmer "why do your movies always end with 'slut'?" Slut på svenska har ju en helt annan innebörd än vad det har på engelska. ;)

Vi hade ombetts ta med oss något som vi tyckte om och som hade skandinavisk anknytning. Jag bakade en sconeskaka som uppskattades. Det var ett välfyllt bord med Janssons frestelse, inlagd sill, gravad lax, köttbullar, rödbetssallad, och mycket annat gott. Det var en trivsam kväll.

Jag kommer inte att göra någon årskrönika som jag vet att många andra bloggare gör. Det känns som om 2013 mest har varit ett år med stora, litet utmanande förändringar. Och jag avlägger inga nyårslöften - det är bättre att göra förändringarna successivt under året. :)
Men nu är det dags att välkomna 2014 och se vad det har att bjuda på. Och jag vill tacka alla fina bloggläsare som fortsatt att följa min blogg under 2013!

Ett riktigt gott slut och Gott Nytt År önskar jag från Weed!

En klassiker som jag brukade titta på när jag bodde i Sverige - "Grevinnan och betjänten" eller "Dinner for One" - "The same procedure as every year." ;)

Historisk torka i Kalifornien

$
0
0
Nu har jag bara en dag kvar (idag) på min ledighet. Lusten att gå till jobbet ligger på låvattensnivå. ;)
Min ledighet har varit väldigt skön med mycket sol här i Weed. Det har varit mer vårväder än vinter och även om jag verkligen uppskattar solskenet vet jag att många börjar bli riktigt oroliga för torkan här i Kalifornien. Under middagen i måndags pratades det om detta och alla var av samma åsikt - det måste börja regna och snöa.

Stora delar av Kalifornien har torra och varma somrar och rätt blöta vintrar. Det kallas för Medelhavsklimat. Redan förra året var det ovanligt litet nederbörd under vintern vilket bland annat ledde till en av de svåraste somrarna för skogsbränder. Sedan jag kom hit har höstarna och vintrarna inneburit regn och snö utan undantag. Vissa vintrar har det regnat mer än det snöat men vattenreservoarerna har alltid fyllts på.

Under de senaste dagarna har jag sett mer än en hemsida och hört på TV-nyheterna flera gånger att vi är inne i en historisk torka.
Kaliforniens största vattenreservoar - Shasta Lake som ligger strax norr om staden Redding (som ligger ca 10 mil från Weed) - är nu på 37% av dess totala kapacitet. Flera personer jag känner som passerat Shasta Lake säger att den i stort sett ser tom ut. Andra reservoarer är också mycket under normala nivåer.

Varför är det så viktigt att det regnar och snöar i Kalifornien under vintern? Helt enkelt för att det vatten som används som dricksvatten och till bevattning av de enorma jordbruksområdena till största delen kommer från dessa vinterregn och snöfall. Kalifornien är en av världens största jordbruksproducenter och om man inte kan bevattna den stora jordbruksdalen, som täcker mellersta Kalifornien, kommer man inte att kunna odla frukt och grönsaker. Och tänk på allt vatten som används i hemmen.

Tyvärr slösas mycket vatten på bevattning av gräsmattor som egentligen inte alls hör hemma i ett torrt klimat. Bevattningen pågår året runt i södra Kalifornien. Det finns inhemska växter och gräs som klarar av det torra klimatet men många människor envisas med att ha stora gräsmattor som kräver enorma mängder vatten. En växt som är vanlig här hos mig heter Manzanita. Den har mycket tåliga blad och är grön till och med på vintern. På våren och sommaren har den söta, små rosa blommor. Det är bara ett exempel på en växt som är anpassad till klimatet i Kalifornien.

Manzanita i Mt Shasta.



Om torkan fortsätter kommer det att bli enorma skogsbränder i hela Kalifornien under sommaren. Även här i norra Kalifornien. Vi har som tur är stora samlingar av vatten under marken här i Mt Shasta-området - akvifer kallas de. Men det kan säkert införas restriktioner hur mycket vatten vi får använda.

Två hemsidor som talar om den historiska torkan:
http://www.accuweather.com/en/weather-news/california-to-end-year-as-drie-1/21416806
http://news.yahoo.com/california-marks-2013-historically-dry-185330794.html

Idag var det dags att sätta upp nya almanackor för 2014. Jag har alla varianter ;) - en svensk, en amerikansk och en svensk/amerikansk.

Indianer, schamaner och kraftdjur

$
0
0
När jag var ledig fick jag anledning att titta i en av mina böcker och inspirerade mig till det här inlägget. Dags för litet mystik så här på nyåret. :)

Mount Shasta - Úytaahkoo på Karuk eller "White Mountain". På 1800-talet levde flera indianstammar i Mount Shasta-trakten - Shasta, Okwanuchu, Modoc, Achomawi, Atsugewi, Karuk, Klamath, Wintu, och Yana. Många av våra namn på områden, floder, osv kommer från dessa stammar. Deras närvaro känns fortfarande påtaglig där jag bor.

Dessa stammar hade säkert medicinmän- och kvinnor som var den tidens läkare - ofta benämnda schamaner. Schamaner har under lång tid använt sig av kraftdjur eller totemdjur för att ge kraft, beskydd och hjälp. Det kunde vara ett djur som personen såg i en dröm eller som uppenbarade sig i naturen. Ofta var det ett djur som personen var dragen till.

En av de böcker som står i min bokylla heter "Animal Speak - The Spiritual & Magical Powers of Creatures Great and Small" av Ted Andrews. Den berättar om hur man kan hitta sitt kraftdjur och vilken betydelse och innebörd olika djur kan ha. En intressant bok som jag ibland tittar i.

Om jag hittat mitt kraftdjur vet jag inte. Däremot har jag varit med om tillfällen när ett djur dykt upp på ett märkligt sätt och där jag känt någon slags koppling och kontakt med djuret.
När jag hade flyttat tillbaka till det här området efter mitt år på Hawaii var jag ute på en promenad i Lake Shastina - där tycker jag att man fortfarande kan känna energierna från indianstammarna. Helt plötsligt satt det en vit uv utmed vägen. Den satt helt stilla, inte alls långt från mig och var inte alls rädd. Jag tittade på fågeln och den på mig och den satt kvar helt orörlig. När jag passerat gav den sig av.


Bara häromdagen när jag satt vid datorn såg jag en kolibri utanför fönstret. Jag vet att kolibrier kan övervintra även hos oss men jag har inte sett en enda kolibri kring den bostad jag nu har sedan jag flyttade in här under sommaren. Den försvann rätt snabbt men tittade in på mig innan den flög iväg.


Vid ett annat tillfälle i Lake Shastina (när jag bodde hos min vän i hennes lilla "in-law unit") var det en ovanlig samling en kväll kring kattmatsskålen som stod utomhus- min väns katt, en tvättbjörn och en skunk! Det är inte varje dag man ser en sådan samling kunna samsas.


Ha ett öppet sinne och vem vet, kanske ditt kraftdjur dyker upp när du minst anar. :)

I filmen "The Emerald Forest", som är baserad på en sann historia om en ung pojke som blir kidnappad i regnskogen i Brasilien, har en av huvudpersonenerna visioner och syner av sitt kraftdjur. En spännande och intressant film.

Alla bilder är lånade från nätet "Snowy owl", "Anna's Hummingbird" och "Raccoon and skunk".

Putsa och feja

$
0
0
Visst är det härligt när städningen är klar och det doftar gott. Hemma hos mig blir det städat lagom ofta ;) - inte varje vecka eftersom jag knappt hinner med det men så ofta att det alltid ser trevligt ut.

Igår kollade jag in de långa, långa raderna med rengöringsprodukter som finns i mataffären Ray's. Behövs verkligen så många?





Eftersom jag är en minimalist på olika sätt är jag även en minimalist när det gäller rengöringsprodukter. Det är inte många jag har men de täcker precis alla mina behov.

För toaletterna.


Perfekt med en blandning av litet, litet ammoniak och vatten i en sprayflaska och fönster både inomhus och utomhus och vindrutorna på min bil blir rena och fina. Jag verkar för övrigt var en mycket unik person här i Weed eftersom jag faktiskt tvättar mina fönster. :) Har aldrig sett någon annan göra det.


Mitt mycket dryga och effektiva diskmedel. Har en svag (ett "allergimåste") och god doft.


Och det här är min absoluta favorit - Miracle Soap. Låter kanske som ett anspråksfullt namn men den får rent sådant jag aldrig trodde skulle bli rent. Och den går att använda till all slags tvätt och rengöring, inklusive hud- och hårvård. Människor rapporterar om hudproblem som försvinner med Miracle Soap. Och den är fantastiskt dryg - bara några droppar behövs.
Jag använder den till rengöring av olika slags ytor, min tvätt och min bil blir gnistrande ren. Man kan bara köpa den via nätet men till och Amazon.com säljer den numera. En stor tumme upp! :)


Cedar fever

$
0
0
Allergi mitt i vintern? Japp, jag tycks ha Cedar fever.

Min hösnuva blev mycket bättre när jag flyttade till USA - kanske beroende på att jag helt plötsligt hade andra växter omkring mig. Men vi har något som heter Junipers - också kallade "cedars" - som vissa personer är allergiska mot. Tydligen är jag det. Och Junipers finns i överflöd i mina trakter.

För 2-3 år sedan var det första gången jag fick känna på den här allergin och nu är det alltså dags igen.
Jag är inte ensam om att vara känslig för just pollen från Juniperträdet. I Texas (som har ett ännu större problem än Kalifornien) finns det till och med en hemsida som heter "People Against Cedars"!

Det finns litet olika varianter av Juniperträdet men problemen verkar vara desamma - våldsamma nysningar, rinnande näsa, kliande ögon och annat "trevligt". Jag hade tagit en promenad i lördags i ett litet skogsområde utanför Mt Shasta och efter det besöket höll jag på att nysa bilen av vägen.
Igår stannade jag inomhus hela dagen och känner mig litet bättre idag. Så länge som vädret är upp och ner med vårväder nu mitt i vintern kommer jag nog få begränsa mina utomhusaktiviteter tyvärr.
Pollensäsongen för Junipers är just nu under vintern.

Eftersom jag inte tycker om att ta "over the counter" allergipreparat - de finns i en oändlig mängd (precis som rengöringsmedlen) - kör jag med litet alternativa metoder. Och ja, de hjälper.

Näsdukskartongen i högsta hugg.

En homeopatisk allergi"medicin". Droppar som man tar under tungan.


Akupressurboken fick också komma fram. Det finns punkter som hjälper vid till exempel allergier.


Och här är "boven i dramat". Ser ut litet som en stor enbuske med blå bär.



Eftersom skolans kurser inte börjat ännu tar jag mig litet friheter :) och lyssnar på musik genom datorn på jobbet. Här är ett par spår med Prince.

Get Yo Groove On by Prince on Grooveshark

Gold by Prince on Grooveshark

Skolstart och studielån

$
0
0
Klockan går här i Weed och jag är uppe alldeles för sent egentligen. Men vad gör man när man skall ringa till Sverige under kontorstid. Med 9 timmars tidsskillnad får man anpassa sig och då blir det att stanna uppe sent på kvällen.

I morgon sätter skolan igång igen. Det är en ovanligt tidig skolstart och att börja på en onsdag är också något vi aldrig gjort tidigare vad jag kan minnas.
Det har varit en hel del att förbereda de här dagarna innan skolan sätter igång. Bland annat har vi inom olika avdelningar fått "ta effekterna" av att många, många kurser har tagits bort. Man säger att det varit för få elever som anmält sig men jag undrar hur man tänkt inom ledningen eftersom många kurser togs bort redan innan höstterminen var över.
Det är vanligt att eleverna anmäler sig efter en termins slut och under de veckor som vi har mellan terminerna. Nu fick de inte den chansen eftersom man fattade beslutet så tidigt. Jag har pratat med flera lärare och ingen förstår vad som hänt. Det verkar finnas en hel del upprörda känslor inom framför allt lärarkåren just nu.
Eftersom vi supportar olika kurser har detta påverkat även min avdelning.

Som bekant var jag elev inom skolan under ca 4 år. Då var det en helt annan skola med mycket positiv framtidstro och ett stort utbud av kurser. Jag lärde mig mycket under de år jag var elev och flera av de lärare jag nu arbetar tillsammans med var mina lärare när jag var elev.

CSN i Sverige ger studiestöd till många skolor i utlandet. Och de ger till och med studiestöd till min skola här i lilla Weed. Jag blev förvånad när jag ansökte om studiestöd på den tiden jag var internationell elev.
Det var inte billigt då att vara internationell elev och nu har det blivit mycket, mycket dyrare. Att vara "out-of-state" elev kostar inom de allra flesta skolor i USA. Och är man internationell elev är man "out-of-state".

Studielånet hos CSN har funnits där som en ständig påminnelse om mina år som elev. Jag har inte haft råd att betala av det - förrän nu. I och med min mammas arv fanns nu möjligheten att äntligen bli av med denna skuld.
Så mitt sena samtal var till CSN för att få veta slutsumman jag skulle betala. Och med min lilla kortdosa och internet har jag nu gjort en överföring.
Det känns som en befrielse att kunna lägga detta bakom sig. :)

Gångvägen fram till "min" byggnad. Detta var i augusti förra året.

Det fanns ett liv innan internet ;)

$
0
0
I helgen tittade jag på en film jag tycker om och har sett flera gånger. "The Net" från 1995 med Sandra Bullock. En film som fortfarande känns aktuell även om den har några år på nacken.

Sandra är en datorprogrammerare som utför uppdrag från sitt hem åt olika företag. En diskett (det var på den tiden man hade så kallade "floppy disks" - de där fyrkantiga disketterna som är dinosaurier idag :)) kommer hennes väg och den leder till att hennes identitet försvinner och hon blir inblandad i brott på högsta nivå.

Idag har jag svårt att tänka mig att leva utan internet. Jag skickar epost, betalar räkningar, "googlar", handlar via nätet, osv. Men i och med att vi lägger ut mycket av oss själva och vår information på nätet finns ju också risker med identitetsstöld och att "storebror" vet allt mer om oss - vad vi gör, vem vi skickar epost till, var vi handlar. Förra året visade att "storebror" vet väldigt mycket om oss med alla avslöjanden om övervakning av nätet och även våra telefoner. Och det som vi har läst om är nog inte ens hela omfattningen.

Det här citatet från filmen tycker jag sammanfattar rätt bra hur sårbart det kan vara med internet: "I just don't, I don't understand. Why me? Why me? I am nobody. I am nothing. They knew, they knew everything about me. They knew. They knew what I ate, they knew what I drank, they knew what movies that I watch, they knew, they knew, they knew what, where I was from, they knew what cigarettes I used to smoke, and, and, and everything they, they did, they must have watched on the, on the Internet, I don't know, watched my credit cards? Our whole lives are on the computer, and they knew, they knew that I could be vanished. They knew that nobody would care, that nobody would understand, and that you would, that it wouldn't matter anymore."

I och med alla sociala medier som finns på nätet är våra liv där ute i cyberrymden. Som Sandra säger i filmen "Our whole lives are on the computer". Allt vi skriver och tycker kan spåras. Allt är offentligt. Det har jag hela tiden i bakhuvudet när jag skriver här på bloggen. Det jag skriver skall kunna läsas av vem som helst och det skall ha så hög kvalitet som möjligt.

Jag har upplevt en tid då internet inte fanns. Som sagt, jag skulle numera ha svårt att helt vara utan internet men det gick uppenbarligen helt utmärkt att leva i en värld med "vanliga" telefoner, brev, vykort, tidningar osv.
Det var först när jag kom till USA som jag fick uppleva internet. Michael hade en gammal Mac-dator (mycket långsam i jämförelse med dagens datorer) och en "dial-up" koppling till internet, dvs den gick via telefonledningen. Redan då (1997) fanns det en hel del hemsidor här i USA men det var givetvis ingenting mot vad som finns idag. Det fanns inga sociala medier och allt var fortfarande i sin linda. Och informationsmängden ute på nätet var minimal mot vad den är idag.

Jag tror att det är bra att hela tiden ha i bakhuvudet att det vi gör via nätet - vad det än är - är offentligt och kan läsas av vem som helst.

Det gick att få fram information utan Google. ;)


Varför måste andra veta vad man gör just nu med uppdateringar under dagen? Det är en stor del av de sociala medierna. Även förr kanske behovet fanns. :)


Bilderna lånade från nätet.

En älskad skogsstig

$
0
0
Att vandra i skogen är något jag tycker mycket om. Det är avkopplande och närande för själen. Många timmar tillbringades i skogarna kring Kärrdal i Sollentuna. Antingen på egen hand eller med någon av mina vänner. Där fanns det otaliga stigar och det var även nära till Rösjön och Edsviken. Skogen var vacker och fantastiskt lummig.

En av mina favoritstigar här i Weed ligger i ett litet skogsområde i närheten av min tidigare hyresbostad. Jag brukade promenera dit och vandra vid bäcken som går genom skogen. Detta lilla skogsområde ligger precis i anslutning till något som heter "Weed Forestry and Fire Protection". Troligen hör skogsområdet till deras markområde men stigen har alltid varit öppen och det har aldrig varit några avstängningar. Döm om min förvåning och besvikelse när jag kom dit under min julledighet och det såg ut så här.




Varför stigen helt plötsligt stängts av vet jag inte men kanske hemlösa (vi har en hel del i Weed) har gjort det till sitt område och orsakat problem. Jag har inte hittat någon annan ingång till området ännu men jag kommer nog att undersöka litet mer.
Där jag nu bor finns ett rätt stort skogsområde kring skolan men där finns inte någon lika fin stig och framför allt ingen bäck.

Siskiyou County (där både Weed och Mt Shasta ligger) har stora, stora områden med så kallade National Forests. Dessa stora markområden ägs av den amerikanska staten och has om hand av United States Forest Service. Där kan man vandra och campa under begränsade former. Som jag berättat om tidigare håller man på att stänga av många av de vägar som finns i de här skogarna i vår National Forest.
De allra flesta National Forests ligger i västra USA och den som finns hos oss heter Shasta-Trinity.

När jag var inne i Mt Shasta förra helgen passade jag på att besöka ett annat skogsområde ("Elsa Rupp Nature Study Area") där det går en bäck som används av Mt Shastas Fish Hatchery. Det var lågvatten i många delar av bäcken men det var härligt att promenera en stund i skogen.










In i dimman

$
0
0
Idag försvann Weed in i dimman. Väderleksprognoserna sade optimistiskt i morse "Much warmer than yesterday" och "Clear". Yeah right. ;)

Jag vaknade till ett Weed insvept i en trolsk dimma som gjorde att skolbyggnaderna till och med var svåra att se. Trots att jag bara bor tvärs över gatan.
Det kändes råkallt att stiga ut utanför ytterdörren men det fanns också fukt i luften. Inget vi varit bortskämda med på sista tiden. Nu på kvällen ligger luftfuktigheten enligt väderhemsidan på 90-95%.

Dimman försökte lätta ett tag men den gav tydligen upp eftersom det var precis lika dimmigt frampå eftermiddagen.

Det blir en helt annan stämning med dimma. Litet mjukare och en känsla av att man inte riktigt vet vad som finns framför en.
Man kan också köra vilse i dimman. När jag bodde i Lake Shastina var dimman så tät en kväll att jag knappt kunde se var jag körde. Jag fick följa sidan av vägen eftersom det inte gick att se hur vägen gick. Det skall villigt erkännas att det var litet obehagligt. Helt plötsligt lättade dimman och jag insåg att jag helt och hållet kört förbi min väns hus där jag bodde och det var bara att vända om.

Något som vi har just nu är så kallad "freezing fog". Den gör att vägarna blir mycket hala. Jag gick mycket försiktigt över vägen i morse. Det var just "freezing fog" som gjorde att vi hade svartis förra vintern. Det var dagen då jag föll på skolans parkeringsplats och stukade min fotled så illa. Det var "1-årsjubileum" den 8 januari för den händelsen. Minnet finns fortfarande mycket levande av hur mina fötter bara försvann under mig.
När jag tittar ut i kväll genom mina fönster ser vägarna förrädiskt hala ut.

De har utlovat att dimman skall lätta i morgon - vi får se hur det blir med det. Dimman tycks göra som den vill.




Nyord och andra språkliga "grubblerier"

$
0
0
"Selfie" har utsetts till årets ord. Det här ordet har tydligen ökat sin popularitet i det engelska språket med 17,000%!!!! under 2013. Även i Sverige finns det med som ett nyord för 2013. "Selfie" = självporträtt i sociala medier. http://www.expressen.se/nyheter/selfie-har-utsetts-till-arets-ord/

Varje år utser Språkrådet nya ord som utmärkt sig under det gångna året. Dagens Nyheter listade Språkrådets nyord för 2013 och jag kan ärligt säga att jag inte kan i stort sett några! Tur att de hade förklaringar. :) Blir litet full i skratt när jag ser den svenska varianten av "embrace" - "embrejsa". Carpa vet jag inte ens var det kan komma från. Jag insåg snabbt att jag faktiskt inte bott i Sverige på mer än 16 år.
http://www.dn.se/kultur-noje/52-diet-selfie-och-carpa-2013-ars-nyord/

Jag provade också att testa mina språkkunskaper - det här är nyord från 2000-talet - och jag kommer inte ens att berätta om mitt resultat. Kan avslöja att det var mycket dåligt. Är det här verkligen ord som gemene man kan i Sverige nuförtiden?
http://www.dn.se/kultur-noje/fragesport/vad-kan-du-om-2000-talets-nyord/

Språk är dynamiska och förändras hela tiden. De påverkas till exempel av händelser i omvärlden och teknisk utveckling.
Att flytta ut från ett land innebär att det språk man hade när man bodde i landet blir mer "statiskt" och det påverkas inte alls på samma sätt som om man bor kvar. Min svenska är 16 år gammal. Om jag pratade med någon som använde nyorden för 2013 skulle jag inte förstå vad det var vi pratade om.
Det här gäller inte bara språk utan även den referensram man får när man bor i ett land. Min referensram för Sverige är 16 år gammal. Det som gällde då, gäller kanske inte ens längre. Intressanta saker att tänka på ibland tycker jag när man är utlandssvensk.

Tänk så praktiskt med en uggla som kan svåra ord. ;) Programmet "Från A till Ö", som jag tittade på med stor behållning, lärde hela Sverige svåra ord på 70-talet. Så många bra skådespelare som fanns med i det programmet. Här lär sig Hedvig om demokrati.



Väderprognosen var fortfarande mycket optimistisk med sol och varma temperaturer - och dimman bestämde sig för annat. Det var råkallt och dimmigt hela dagen. Jag bara hoppas att vi inte kommit in i samma mönster som södra Oregon haft den senate månaden med dimma i stort sett varje dag. Och vi hade svartis i morse. Som tur var behövde jag inte gå till jobbet förrän mitt på dagen och då hade isen börjat smälta.

Dimfrost och Apogee Moon

$
0
0
Det är riktigt - dimfrost, och inte rimfrost. Jag trodde det hette rimfrost men efter litet efterforskning så visade det sig att det korrekta namnet är dimfrost. Rimfrost bildas i dimmfri luft, dimfrost i dimmig luft.

Dimman håller sitt grepp om Weed. Det är tredje dagen med dimma som inte vill lätta. Det är mycket råkallt och bara ett par plusgrader på dagen. Men om man bara åker 2-3 kilometer söderut lyser solen. Och det är bra mycket varmare.

Min kollega D bor i Mt Shasta och jag bad om en rapport från hans resa till jobbet. Han hade till och med tagit bilder när han körde så att han kunde visa mig. :) Solen sken till South Weed exit från motorvägen I-5 och där låg den täta dimbanken.
Caltrans (den myndighet i Kalifornien som bland annat har hand om våra vägar) har trafikkameror som visar hur läget är utmed I-5 och dessa har jag kollat de senaste dagarna. Solen har lyst i Mt Shasta, Weed har haft dimma och i Yreka har det varit litet mitt emellan beroende tid på dagen.
Något annat uppseendeväckande som D kunde berätta var att när han var i en annan byggnad på en annan del av skolområdet kom solen fram en stund! Vi har alltså mycket lokala förhållanden till och med inom ett mycket litet område.

Prognoserna ser inte så lovande ut faktiskt beträffande dimman. Tidpunkten för ett litet ändrat läge i vädret skjuts framåt för varje dag. Om det här fortsätter måste jag nog ta en liten tur till Mt Shasta bara för att se solen.

Dimfrosten har växt till sig så jag tog en liten fotorunda efter jobbet.












Fullmånen som vi har idag lär vara den minsta under 2014. Be mig inte att förklara det här men det har att göra med månens bana och formen på banan. Spaceweather förklarar det mycket bättre. http://spaceweather.com/. Tydligen kallas den lilla måne Apogee Moon på engelska. Eftersom månen lyser med sin frånvaro i Weed har jag inte kunnat kolla natthimlen.

Tre dagar utan väckarklocka :)

$
0
0
Att bara jobba ett par veckor och sedan ha långhelg passar mig perfekt. :)
På måndag i nästa vecka har skolan stängt eftersom det är helgdag i USA - Martin Luther King Jr Holiday. Jag tror inte att han behöver någon närmare presentation. Den här helgdagen firas till minne av hans födelsedag.
Det finns flera helgdagar under vårterminen vilket är trevligt. Två kommer i februari och gör månaden ännu kortare än vad den är. Helgdagarna i USA tycks vara litet mer utspridda över hela året än vad de är i Sverige.

Dimman lättade faktiskt redan i onsdags kväll i Weed. Andra delar av Siskiyou County har haft fortsatt dimma. Tjock som Lützens dimma. Igår morse sken solen och dimfrosten, som fortfarande fanns kvar då, gnistrade i solskenet. Nu har frosten försvunnit efter ett par soliga dagar.



Det är mycket konstigt att se berget nästan helt bart och utan snö. Jag har bott här under ca 16 år och det har alltid kommit snö. Min första vinter här i norra Kalifornien var så snörik att man inte kunde komma litet högre upp på berget förrän framåt juli/augusti.
Kaliforniens guvernör Jerry Brown har nu utlyst en så kallad "drought emergency" i Kalifornien. Ett mycket envist högtryck som lär ligga väster om USAs västkust, ute i Stilla Havet, har under mer än 1 år styrt stormar med regn och snö på andra banor. Exakt vad som kommer att hända i Kalifornien vet nog ingen i dagsläget.

Som sagt, jag ser fram emot tre dagars ledighet och det lär fortsätta att vara soligt - såvida dimman inte kommer tillbaka. '

Filmtips - "The Help"

$
0
0
I morgon firar alltså USA Martin Luther King Jrs födelsedag. Han var en pastor, aktivist och ledare i " the African-American Civil Rights Movement". Han höll talet "I have a dream" som hördes av 250,000 personer i Washington i augusti 1963.

Om det var en tillfällighet att en film om södern och de förhållanden som rådde där på 60-talet visades i går kväll på TV vet jag inte men den fångade mitt intresse. "The Help" utspelar sig i djupaste södern i USA. En stad i Mississippi blir sig aldrig riktigt lik efter det som händer där. På den tiden hade välbärgade (vita) familjer hushållerskor med afroamerikanskt ursprung. Så också huvudpersonen Skeeters familj.
Skeeter har slutat college och återvänder till sin hemstad för att arbeta på stadens tidning.
De välbärgade familjerna har sitt liv och hushållerskorna sina och det finns mycket outtalad rasism bland befolkningen. Hushållerskorna förväntas ta hand om hemmen och barnen men får till exempel inte ens använda familjens toalett.

En av hushållerskorna berättar sin historia för Skeeter och det är många händelser som kommer fram under dagar och veckor som hon och Skeeter arbetar tillsammans. Fler hushållerskor träder fram och berättar sina historier och till slut blir det en bok som får flera i staden att sätta kaffet i vrångstrupen när den kommer ut. ;)

The African-American Civil Rights Movement hade som syfte att få slut på den segregation som fanns i USA ända fram till 60-talet. Till och med på 1930-talet kunde man se sådana här skyltar som separerade människor på allmänna toaletter, biografer, restauranger osv. Det är svårt att ens föreställa sig att det var så här på 1900-talet men det är en del av USAs historia.




The Help nomierades till fyra Oscars men vann tyvärr inte. Sevärd är den i alla fall.

Bilderna lånade från nätet.

En ring som minne

$
0
0
Först en rättelse beträffande filmen jag skrev om igår. Den fick en Oscar för "Best Supporting Actress" (hon som spelade Minny). Rätt skall vara rätt. :)

Antiques Roadshows - TV-programmet som värderar och berättar om antika, älskade föremål. I Sverige heter det väl Antikrundan.

För en liten stund sedan fick vi tittare se ett vackert halsband som gått i arv från mor till dotter. Diamanter och rubiner gnistrade i TV-rutan. Dottern ville veta litet mer om bakgrunden till halsbandet. Självklart var det ett plus att halsbandet också faktiskt var värt $80,000-100,000. :)

När jag gick igenom min mammas saker i augusti visste jag att det skulle finnas några smycken. Ett par av dessa sålde jag eftersom jag visste att jag aldrig skulle komma att använda dem. Det blev en enkel värdering hos en guldsmedsaffär i Stockholm. Min mamma hade inga antika smycken men de var värdefulla för henne eftersom de getts som gåvor.
Min mamma använde inte många smycken - den genen måste också ha gått i arv till mig ;) - men de jag behöll är nu minnen jag har av henne.

En ring som jag fick av mamma och pappa när jag gick ut högstadiet som 15-åring har varit min trogna följeslagare i stort sett varje dag sedan dess. Utan den känner jag mig naken. Jag kan fortfarande använda den på samma finger som jag kunde för 35 år sedan. Och den sitter faktiskt på vänster ringfinger. Varför vet jag inte mer än att det känns naturligt. Michael och jag hade inga ringar (av olika anledningar) när vi gifte oss så min älskade ring fick sitta kvar. :) Och det lär den göra så länge den passar.


Ledigheten har som vanligt gått fort - för fort. Men jag har redan sett i almanackan att vi har ytterligare två långhelger i februari då skolan är stängd. Det är bara att tacka gamla presidenter för det. :)

Brandvarning i januari

$
0
0
Jag gjorde stora ögon idag när jag såg varningen om "Fire Weather Watch" för vårt område på väderhemsidan. Varning för skogsbränder i januari? Starka vindar skall tydligen blåsa här om ett par dagar och dessa i kombination med torkan gör alltså att vädertjänsten nu har utfärdat denna varning. Väderlekstjänsten i USA ger också alltid väldigt exakta klockslag för olika väderhändelser. Den här varningen gäller från och med 23 januari klockan 22 till och med 24 januari kl 12. Hur man kommer fram till dessa tider har jag alltid undrat över. Hos The Weather Channel ger man till och med tidpunkt på minuten. Litet smått komiskt tycker jag. :)

Ni kanske minns filmen "Groundhog Day" där huvudpersonen (som genialt spelas av Bill Murray) upplever samma dag om och om igen tills det att han lärt sig det han skall lära sig. Jag börjar också undra om Weed kommit in i Groundhog Day när det gäller vädret. ;) Sol och runt +10 varenda dag. Missförstå mig inte, jag tycker om sol och litet varmare temperaturer, men att knappast ha någon vind, moln eller regn eller snö under vintern känns litet märkligt minst sagt. Och väderrapporterna som sänds under nyheterna är också väldigt förutsägbara. Igår sade meteorologen att det möjligen kan komma att bli en ändring i februari.

Jag såg ett par intressanta satellitbilder häromdagen som visade Kalifornien i år och förra året under januari. Januari 2013 fanns det snö på många håll och det var grönt. Nu är det helt bart i stort sett överallt och brunbränt.


När man flyger över USA och har klar sikt förundras jag alltid över hur annorlunda naturen är när man närmar sig Klippiga Bergen och det landområde som finns väster därom. Från att ha varit relativt grönt blir det kargt, bergigt och brunbränt. Den här satellitbilden visar det väldigt bra.


Västra Oregon och Washington har mycket grönt och där är det nästan litet tropisk regnskog inom vissa områden eftersom det normalt regnar mycket där. Däremot i de östra delarna av dessa stater är det oftast "high desert". Det var det i Union där jag och Michael bodde innan han gick bort. Min vän R befinner sig i staten Nevada just nu och där är det ökenartat. Stora delar av västra USA har ökenliknande klimat och natur. Men den extrema torka som vi nu har är inte normal.

I morse hade jag en sådan där konstig känsla av att vara i en "twilight zone". När jag jobbar sent brukar jag inte sätta väckarklockan utan jag vill vakna av mig själv. Senare än 8 blir det dock aldrig. I morse fick jag känslan av att något inte stämde. Det fanns inga bilar parkerade utanför mitt hus som det brukar när skolan är igång och har tidiga morgonkurser. Jag fick tänka efter - men jag kom ju fram till att det var tisdag. Den där känslan höll sedan i sig till långt frampå dagen - att något inte riktigt stämde. Varför bilarna inte fanns där vet jag fortfarande inte.

Bilderna lånade från nätet: Satellit för Kalifornien (NASA/NOAA) och Satellit för USA (Wikimedia Commons).

Solnedgång

$
0
0

Berget i eftermiddags när solen var på väg ner. De ständiga glaciärerna finns fortfarande kvar uppe på berget men annars är det i stort sett bart. Det imponerande berget Mt Shasta som vakar över oss. :) Det är mäktigt att bo vid foten av en vulkan.
Viewing all 617 articles
Browse latest View live